Składniki:
-
- 50 dkg polędwicy wołowej
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2/3 szklanki piure z pomidorów
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać bulion i wypłukaną fasolę, pomidory, liść laurowy, podgrzewać, przyprawić.
Polędwicę umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 2, 5 cm. Każdy lekko rozbić dłonią, posmarować olejem i grillować przez 4 minuty, przyprawić. Na talerz nałożyć fasolę, a na niej pokrojone w skośne pasy grillowany stek.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia