Składniki:
-
- 1 kg wołowiny pieczeniowej pokrojonej w dużą kostkę
- 4 łyżki oliwy
- szczypta rozmarynu
- 2 łyżki piure z pomidorów
- 3 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oleju roślinnego
- 70 dkg obranych małych cebulek
- 1/3 szklanki czerwonego wina
- kawałeczek laski cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu rozgrzać oliwę i obrumienić na niej wołowinę. Podgrzewać do momentu aż powstający sos odparuje zupełnie. Wlać ocet, a gdy i ten się zredukuje dodać wino i pozostałe składniki poza olejem, cebulkami i cukrem. Rondel przykryć i nadal dusić mięso na małym płomieniu. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim partiami cebulki aż lekko zaczną się rumienić. Tak przygotowane cebulki przełożyć na mięso duszące się w rondlu, posypać je cukrem. Dusić tak przez 15 minut, po czym wymieszać potrawę. Podawać z ziemniakami lub kaszą z dodatkiem surówek.