Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w grubą kostkę
- 2 kg ziemniaków obranych pokrojonych w grubą kostkę
- 2 duże marchewki obrane i pokrojone w plasterki
- 2 duże cebule obrane i pokrojone w ósemki
- 1 szklanka piure z pomidorów
- 25 dkg łagodnego żółtego sera pokrojonego w kostkę
- ½ szklanki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej mięso, cebulę i marchewkę. Dodać szczyptę rozmarynu, pomidory, przyprawić i podlać kilkoma łyżkami wody, dusić przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać ziemniaki, jeśli to konieczne ponownie podlać wodą i dusić do miękkości wszytskich składników. Wytworzonego sosy powinno być około 5 cm.