Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w ziołach

Składniki:


  • 1 kurczak około 2 kg
  • sól
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego

Mieszanka suszonych  ziół:

  • pieprz
  • papryka
  • bazylia
  • tymianek
  • oregano
  • estragon


Sposób przyrządzenia:
Umytego kurczaka dokładnie osuszyć, odciąć szyjkę i końcówki skrzydełek. Oliwę wymieszać z sosem sojowym i solą, tą marynatą natrzeć dokładnie kurczaka wewnątrz i na zewnątrz, odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Zioła bardzo dokładnie wymieszać z pozostałymi przyprawami krusząc je między dłońmi. Kurczaka obsączonego z marynaty obsypać ziołami i przyprawami, wetrzeć je dokładnie dłońmi. Piekarnik nagrzać do około 220 stopni C i piec w nim kurczaka do momentu aż zmięknie, a po głębokim nakłuciu wypływający z pod skóry płyn będzie bezbarwny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *