Składniki:
- 16 krewetek
- 16 cienkich plastrów bekonu (szynki parmeńskiej, boczku)
- cytryna
- grubo pokrojone ulubione zioła
Marynata:
- 12 dkg masła (1/2 kostki)
- 1 duża pokrojona w kostkę cebula
- sos woczester
- sos tabasco
- 1 łyżka białego octu winnego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę, zeszklić. Dodać sosy i inne przyprawy, zmiksować dokładnie. Przelać do słoiczka lub butelki. Odstawić na noc do lodówki. Przed przystąpieniem do marynowania krewetek naczynie z marynsatą podgrzać w gorącej wodzie.
Ostrym nożem naciąć odwłok krewetki, usunąć czarne jelito.
Każdą krewetkę owinąć dokładnie w plaster bekonu, nabijać na szpadki do grillowania.
Ułożyć gotowe szaszłyki na talerzu, obsypać ziołami, odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Zalać krewetki marynatą, marynować przez 30 minut.
Piec na bardzo gorącym grillu przez 3 minuty z każdej strony.
Podawać z ryżem , z dodatkiem ćwiartek cytryny.
Smacznego!