Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki zawijane w boczku z grilla

Składniki:

  • 16 krewetek
  • 16 cienkich plastrów bekonu (szynki parmeńskiej, boczku)
  • cytryna
  • grubo pokrojone ulubione zioła

Marynata:

  • 12 dkg masła (1/2 kostki)
  • 1 duża pokrojona w kostkę cebula
  • sos woczester
  • sos tabasco
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę, zeszklić. Dodać sosy i inne przyprawy, zmiksować dokładnie. Przelać do słoiczka lub butelki. Odstawić na noc do lodówki. Przed przystąpieniem do marynowania krewetek naczynie z marynsatą podgrzać w gorącej wodzie.
Ostrym nożem naciąć odwłok krewetki, usunąć czarne jelito.

Każdą krewetkę owinąć dokładnie w plaster bekonu, nabijać na szpadki do grillowania.

Ułożyć gotowe szaszłyki na talerzu, obsypać ziołami, odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

Zalać krewetki marynatą, marynować przez 30 minut.

Piec na bardzo gorącym grillu przez 3 minuty z każdej strony.

Podawać z ryżem , z dodatkiem ćwiartek cytryny.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *