Składniki:
- 1,5 kg łososia
- 3 główki czosnku obranego i podzielonego na ząbki
- ½ szklanka oliwy
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- posiekany rozmaryn
Sposób przyrządzenia:
Z podwójnie złożonej folii aluminiowej przygotować „kokilkę. Ułożyc w niej czosnek wlać oliwę, zawinąć folię i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez kilka minut. Ostrożnie odwinąć folię, wraz z czosnkiem przelać do miksera, dodać masło i zmiksować na „gładko” Łososia podzielić na porcję, skropić sokiem z cytryny, przyprawić. Porcje łososia ułożyć na posmarowanej oliw ą blasze, każdą polać sosen z czosnku i posypać rozmarynem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni C przez około 15 minut.