Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś norweski pieczony w czosnkowym sosie

 

Składniki:

  • 1,5 kg łososia
  • 3 główki czosnku obranego i podzielonego na ząbki
  • ½ szklanka oliwy
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • posiekany rozmaryn

Sposób przyrządzenia:
Z podwójnie złożonej folii aluminiowej przygotować „kokilkę. Ułożyc w niej czosnek wlać oliwę, zawinąć folię i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez kilka minut. Ostrożnie odwinąć folię, wraz z czosnkiem przelać do miksera, dodać masło i zmiksować na „gładko” Łososia podzielić na porcję, skropić sokiem z cytryny, przyprawić. Porcje łososia ułożyć na posmarowanej oliw   ą blasze, każdą polać sosen z czosnku i posypać rozmarynem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni C przez około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *