Składniki: • 1 pstrąg • 1 szklanka czerwonego wina • 2 szklanki wody • 1 łyżka octu • włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 0.5 selera) • 1 łyżka masła • sól Sposób przyrządzenia: Do głębokiego garnka wlać wodę i czerwone wino (w proporcji 2 części wody na 1 część wina), dodać octu, sól i obraną,…
Tag: włoszczyzna
Zakąski
Galaretka z wieprzowiny
by Xawier • • 0 Comments
Składniki: • 1 łeb wieprzowy • 4 nóżki wieprzowe • 0.75 kg mięsa wieprzowego • włoszczyzna (2 marchewki, 2 cebule, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por) • sól, pieprz • 5 goździków • ocet • olej Sposób przyrządzenia: Łeb wieprzowy, nogi i mięso od karku ugotować z włoszczyzną i solą. Wyjąć wszystkie kości, odrzucić skórę,…
Homar
Homar
by marek • • 0 Comments
Zupy
Kartoflanka z jarzynami.
by Bazylia • • 0 Comments
Zupa Pieczarkowa
Zupa ze świeżych rydzów lub pieczarek.
by marek • • 0 Comments
Oczyściwszy rydze lub pieczarki i opłukawszy starannie, poszatkować cienko i ugotować w smaku wygotowanym z włoszczyzny, osolić, a gdy już będą miękkie (pieczarki gotują się daleko dłużej niż rydze) zaprawić masłem z mąką, ugotować na tej samej zupie kluski krajane i wydać na stół. W wazę wsypać pietruszki zielonej, siekanej.