Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: włoszczyzna

Galareta z kurczaka

Składniki:

  • 1/2 kurczaka,
  • 20 dag włoszczyzny bez kapusty,
  • 3 dag żelatyny,
  • 2-3 białka,
  • 5 dag cytryny,
  • 6-8 dkg groszku konserwowego,
  • 2-3 jaja ugotowane na twardo,
  • 5 dkg papryki konserwowej,
  • natka pietruszki,
  • pieprz, koncentrat pomidorowy (niekoniecznie) i sok z cytryny do smaku.

Zupa neapolitańska

Składniki: • 1 porcja włoszczyzny • kości cielęce • 2 łyżeczki masła • 2 łyżeczki mąki • 1 szklanka śmietany • sól • 5 dag startego, ostrego sera • makaron Wermiszel Sposób przyrządzenia: Z kości i włoszczyzny ugotować wywar. Masło stopić, zasmażyć z mąką, połączyć z częścią wywaru i śmietaną, dodać do reszty wywaru, zagotować.…

Zupa ziemniaczana ze szpinakiem i ziemniakami Lidla

Składniki: • porcja włoszczyzny • 80 dag ziemniaków • 15 dag szpinaku • 4 dag masła • 2 łyżeczki mąki • 1/2 szklanki śmietany • zielenina Sposób przyrządzenia: Obraną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki zalać wrzącą wodą, osolić, gotować pod przykryciem około 25 minut. Umyte liście szpinaku posiekać na desce, dodać do…

Flaczki z wieprzowiny

Składniki: • 0.5 kg łopatki • 3 cebule • 70 dag włoszczyzny • 1 łyżka mąki • 10 dag smalcu • sól, pieprz • majeranek, imbir, ziele angielskie Sposób przyrządzenia: Umyte mięso pokrajać w wąskie paski, posolić, obtoczyć w mące wymieszanej z pieprzem, podsmażyć w połowie tłuszczu. Przełożyć do rondla, podlać wodą lub rosołem, dodać…