Składniki:
• 0.5 kg łopatki
• 3 cebule
• 70 dag włoszczyzny
• 1 łyżka mąki
• 10 dag smalcu
• sól, pieprz
• majeranek, imbir, ziele angielskie
Sposób przyrządzenia:
Umyte mięso pokrajać w wąskie paski, posolić, obtoczyć w mące wymieszanej z pieprzem, podsmażyć w połowie tłuszczu. Przełożyć do rondla, podlać wodą lub rosołem, dodać imbiru, dusić pod przykryciem około 20 minut. Warzywa umyć, obrać, opłukać i drobno pokrajać lub zetrzeć na tarce. Tak przygotowane włożyć do duszącego się mięsa, podlać wrzącą wodą lub rosołem i dodać pozostały tłuszcz. Dusić do miękkości (około 30 minut), przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.