Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Flaczki z wieprzowiny

Składniki:


• 0.5 kg łopatki
• 3 cebule
• 70 dag włoszczyzny
• 1 łyżka mąki
• 10 dag smalcu
• sól, pieprz
• majeranek, imbir, ziele angielskie

Sposób przyrządzenia:
Umyte mięso pokrajać w wąskie paski, posolić, obtoczyć w mące wymieszanej z pieprzem, podsmażyć w połowie tłuszczu. Przełożyć do rondla, podlać wodą lub rosołem, dodać imbiru, dusić pod przykryciem około 20 minut. Warzywa umyć, obrać, opłukać i drobno pokrajać lub zetrzeć na tarce. Tak przygotowane włożyć do duszącego się mięsa, podlać wrzącą wodą lub rosołem i dodać pozostały tłuszcz. Dusić do miękkości (około 30 minut), przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.

Post navigation

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *