Składniki:
• 1 łeb wieprzowy
• 4 nóżki wieprzowe
• 0.75 kg mięsa wieprzowego
• włoszczyzna (2 marchewki, 2 cebule, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por)
• sól, pieprz
• 5 goździków
• ocet
• olej
Sposób przyrządzenia:
Łeb wieprzowy, nogi i mięso od karku ugotować z włoszczyzną i solą. Wyjąć wszystkie kości, odrzucić skórę, mięso drobniutko pokrajać, włożyć do rondla, wrzucić drobno posiekaną cebulę, kilka utłuczonych goździków, trochę pieprzu, soli, zalać wywarem, w którym się mięso gotowało, tyle tylko, aby go pokryło. Mieszać ostrożnie, aby nie przywarło do rondla. Gdy się ugotuje, rozłożyć na głębokiej misie serwetę namoczoną i wyciśniętą z wrzącej wody, przełożyć na nią mięso z rondla i związać sznurkiem tuż nad mięsem, położyć związaniem do góry między dwie deski i nacisnąć kamieniem. Nazajutrz wydobyć z serwety i położyć w zimnym miejscu.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.