Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: Włochy

Kremowa polenta

Składniki: 3 szkl. bulionu 2 szkl. pełnotłustego mleka ¼ szkl. masła 1 ½ szkl. maki kukurydzianej ½ szkl. startego parmezanu sól pieprz Sposób wykonania:Do bulionu wlać mleko i wrzucić mało po czym doprowadzić do zagotowania, wówczas powoli dodawać mąkę ciągle mieszając aby nie powstały grudki.Zmniejszyć ogień i gotować ok. 20-25 minut dość często mieszając.Przed podaniem…

Polenta z bulionem

Składniki: 5 szkl. bulionu wołowego ¼ szkl. masła 1 ¼ szkl. mąki kukurydzianej pieprz sól Sposób wykonania:Masło wrzucić do bulionu po czym doprowadzić do zagotowania na małym ogniu, wówczas dodawać stopniowo mąką cały czas mieszając.Trzymać jeszcze na maleńkim ogniu ok. 20-15 minut dość często mieszając.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przepis nadesłany na konkurs "Znak…

Frittata z makaronem penne

Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek ½ kg makaronu penne 1 szkl. rukli 3 szalotki 5 podłużnych pomidorów 4 cebule dymki 10 jajek ½ szkl. pełnotłustego mleka 20 dag kaziowego sera pieprz Sposób wykonania:Makron ugotować al. dente  wg. przepisu na opakowaniu.W między czasie obrane ziemniaki przekroić wzdłuż a szalotki i dymkę posiekać.Następnie jajka ubić po…

Frittata z krewetkami

Składniki: 1 kg krewetek 40 dag porów 10 dag wędzonego boczku 3 podłużne pomidory 20 dag sera provolone 5 jajek 5 białek 1 szkl. mleka 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz Sposób wykonania:Na rozgrzanej oliwie przesmażyć pokrojony boczek, po czym z patelni usunąć połowę wytopionego tłuszczu.Następnie dodać obrane ze skorupek krewetki, pokrojone białe części porów,…