Składniki: ¼ pęczka natki pietruszki 1 szkl. czarnych oliwek ½ główki pieczonego czosnku sól 2 łyzki oliwy z oliwek 1 bochenek chleba Pieczony czosnek: ½ główki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania:Nie obrane główki czosnku poprzecinać w poprzek na pół po czym ułożyć go na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek przecięciem do dołu.Przykryć…
Tag: Włochy
Owoce
Melon i prosciutto
by Bogas • • 0 Comments
Składniki: 1 melon 25 dag szynki prosciutto Sposób wykonania:Obranego melona przekroić wzdłuż na 10 części.Następnie każdy kawałek melona owinąć plasterkami szynki. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Bogasa
Włochy
Melanzane marinate
by Dorota • • 0 Comments
Składniki: 2 bakłażany 1 żółta cebula ½ główki czosnku 1 szkl. cukru 2 szkl. białego octu winnego 2 liście laurowe 5 gałązek tymianku Sposób wykonania:Bakłażany pokroić w paski, czosnek posiekać a cebulę pokroić w tatarki.Całość wrzucić do garnka, zalać octem i wrzucić jeszcze liście laurowe, tymianek oraz wsypać cukier.Trzymać na małym ogniu ok. 20 min.Sałatkę…
Sałatki
Sałatka z fasolą cannellini
by Aneta B • • 0 Comments
Składniki: 1 szalotka 3 gałązki tymianku 1 cytryna 3 szkl. ugotowanej fasoli cannellini 1/3 szkl. oliwy z oliwek pieprz Sposób wykonania: Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok po czym wymieszać z posiekanym tymiankiem, pieprzem, posiekaną szalotką oraz oliwą. Następnie dodać fasolę i całość dokładnie wymieszać. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Aneta B
Włochy
Polenta śniadaniowa
by Agata R • • 0 Comments
Składniki: 5 szkl. wody 1 1/4 szkl. mąki kukurydzianej ¾ szkl. miodu 1 szkl. mleka 2 łyżki masła Sposób wykonania:Wodę wymieszać z mlekiem oraz masłem po czym doprowadzić do zagotowania na małym ogniu, wówczas stopniowo wsypywać mąkę, cały czas mieszając.Trzymać na ogniu jeszcze ok. 20-25 minut dość często mieszając aż polenta stanie się gęsta i…