Składniki:
Pieczony czosnek:
Sposób wykonania:
Nie obrane główki czosnku poprzecinać w poprzek na pół po czym ułożyć go na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek przecięciem do dołu.
Przykryć dokładnie naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok. 10 min do miękkość czosnku.
Miękki czosnek wyjąć z piekarnika, obrać i rozetrzeć na pastę.
Następnie czosnek zmiksować razem oliwkami, natką pietruszki oraz oliwą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Chleb pokroić w cienkie kromki, które ułożyć na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stpni i opiekać ok. 10 min.
Przed podaniem posmarować chleb oliwkową pastą.
Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Lidia