Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bruschetta z czosnkiem i oliwkami

Składniki:

  • ¼ pęczka natki pietruszki
  • 1 szkl. czarnych oliwek
  • ½ główki pieczonego czosnku
  • sól
  • 2 łyzki oliwy z oliwek
  • 1 bochenek chleba

    Pieczony czosnek:

  • ½  główki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób wykonania:
    Nie obrane główki czosnku poprzecinać w poprzek na pół po czym ułożyć go na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek przecięciem do dołu.
    Przykryć dokładnie naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok. 10 min do miękkość czosnku.
    Miękki czosnek wyjąć z piekarnika, obrać i rozetrzeć na pastę.
    Następnie czosnek zmiksować razem oliwkami, natką pietruszki oraz oliwą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Chleb pokroić w cienkie kromki, które ułożyć na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stpni i opiekać ok. 10 min.
    Przed podaniem posmarować chleb oliwkową pastą.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Lidia

     

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *