Składniki: 20 podłużnych pomidorów 4 gałązki bazylii 3 kromki chleba ½ szkl. startego sera provolone pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób wykonania:Pomidory przekroić na połówki i wydrążyć z nich miąższ po czym wymieszać go razem z chlebem pokrojonym w kostkę, posiekaną bazylią oraz serem.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym napełnić farszem wydrążone…
Tag: Włochy
Włochy
Polenta z suszonymi owocami i rodzynkami
by Marek • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl. mąki kukurydzianek ½ szkl. brązowego cukru 1 łyżka cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 4 szkl. wody 1 szkl. pełnotłustego mleka 2 łyżki masła 1 szkl. tłustej śmietany ½ szkl. miodu ½ szkl. posiekanych orzechów włoskich ½ szkl. rodzynek Sposób wykonania:Mleko z wodą oraz masłem doprowadzić do lekkiego wrzenia, wówczas dodawać stopniowa…
Włochy
Polenta cytrusowa z orzechami
by Natalia Szczurek • • 0 Comments
Składniki: 2 pomarańcze 3 szkl. wody 3łyzki masła ¾ szkl. miodu 1 ¾ szkl. mąki kukurydzianek ½ szkl. cukru ½ szkl. orzechów Sposób wykonania:Z pomarańczy zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok po czym sok, skórkę, wodę, miód, oraz masło doprowadzić na małym ogniu do delikatnego wrzenia, wówczas stopniowo dodawać mąkę kukurydzianą cały czas mieszając.Następnie zredukować ogień…
Francja
Vitello alla francese
by Agata R • • 0 Comments
Składniki: ½ główki czosnku 4 cytryny ½ pęczka natki pietruszki 4 jajka ½ szkl. startego parmezanu 2 kg kotletów cielęcych ½ szkl. maki ¼ szkl. oliwy z oliwek ½ szkl. masła pieprz Sposób wykonania:Jajka wymieszać razem z połową posiekanej natki pietruszki, serem oraz pieprzem.Następnie kotlety oprószyć mąka a potem zanurzyć w masie jajecznej i ponowne…
Włochy
Podstawowa polenta
by Aleksandra • • 0 Comments
Składniki: 5 szkl. wody ¼ masła 1 ¼ szkl. mąki kukurydzianej sól pieprz Sposób wykonania:Masło razem z wodą doprowadzić do lekkiego wrzenia, wówczas stopniowo dodawać mąkę kukurydzianą nie przerywając ucierania.Następnie zredukować ogień i gotować ok. 20-25 minut często mieszając.Na sam koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Aleksandra