Składniki: ½ główki czosnku 4 cytryny ½ pęczka natki pietruszki 4 jajka ½ szkl. startego parmezanu 2 kg kotletów cielęcych ½ szkl. maki ¼ szkl. oliwy z oliwek ½ szkl. masła pieprz Sposób wykonania:Jajka wymieszać razem z połową posiekanej natki pietruszki, serem oraz pieprzem.Następnie kotlety oprószyć mąka a potem zanurzyć w masie jajecznej i ponowne…
Kategoria: Francja
Francja
Hash z pastrami
by Roxana • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki masła 25 dag pastrami ½ szkl. posiekanej cebuli ½ szkl. pokrojonej w kostkę zielonej papryki 1 upieczony ziemianek 1 łyżeczka sosu Worcester sól pieprz Sposób wykonania:Na dobrze rozgrzane masło wrzucić posiekane pastrami, cebulę oraz paprykę.Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 5 minut.Następnie dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę oraz sos Worcester.Dokładnie wymieszać…
Francja
Przystawka ze ślimaków
by Grzegorz Skalmowski • • 0 Comments
Francja
Kluski francuskie (po polsku)
by rendus • • 1 Comment
Składniki: 2-3 jajka 2 łyżki masła sól 20 dag twarogu mąka Wykonanie: Masło utrzeć z odrobiną soli, dodając po jednym żółtku, ubitą na sztywno pianę z białek oraz tyle mąki żeby ciasto nie było zbyt rzadkie (ilość mąki zależy od wielkości jaj).Do wrzącej osolonej wody kłasć łyżką małe podłużne kluseczki. Gotować 3-5 min.Kluseczki wyjąć łyżka…
Francja
Slimaki winniczki w piwie
by anna • • 2 komentarze
Składniki:
- 4-5 filiżanek bulionu drobiowego
- 2 posiekane cebule
- 3 pokrojone marchewki
- 2 drobno pokrojone łodygi selera
- natka
- 1 obrana i posiekana rzepa
- 1/4 filiżanki masła
- 1 listek laurowy
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 filiżanki ciemnego piwa
- winniczki (6 na osobę)
- mielony pieprz
- świeży rozmaryn i szałwia do dekoracji