Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Frittata z krewetkami

Składniki:

  • 1 kg krewetek
  • 40 dag porów
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3 podłużne pomidory
  • 20 dag sera provolone
  • 5 jajek
  • 5 białek
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Na rozgrzanej oliwie przesmażyć pokrojony boczek, po czym z patelni usunąć połowę wytopionego tłuszczu.
    Następnie dodać obrane ze skorupek krewetki, pokrojone białe części porów, pomidory pokrojone w plastry, pokruszony ser.
    Całość wymieszać i zalać ubitymi jajkami wymieszanymi z mlekiem.
    Wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego do 175 stopni na ok. 15 minut.
    Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 5-10 minut.
    Przed podaniem oprószyć pieprzem.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Lidia

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *