Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: Wigilia

Karp z kawałkiem masła

Składniki: 1,5 kg karpia 2 jaja 5 łyżek mąki 6 łyżek drobno utartej bułki cytryna 1/2 kostki masła lub margaryny sól, biały pieprz Sposób wykonania: Rybę pokroić na dzwonka, które oprószyć solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie dzwonka oprószyć mąką i obtoczyć w roztrzepanych…

Smażony karp Ali

Składniki: 1 karp (1 kg) 1/4 szklanki mąki pszennej sól 5 łyżek oleju 1 łyżka masła plasterki cytryny gałązki natki pietruszki Sposób wykonania: Oczyszczonego karpia pokroić na dzwonka. Dzwonka te obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron aż staną się rumiane. Gdy karp będzie prawie gotowy wrzucić jeszcze kawałek masła. Po…

Śledź w winie

Składniki: 50 dag filetów śledziowych 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 łyżka miodu goździki ziele angielskie pieprz liść bobkowy cynamon Sposób wykonania: Śledzie zalać wodą i moczyć kilka godzin. W między czasie miód wymieszać z winem oraz przyprawami po czym doprowadzić do wrzenia. Wówczas marynatą zalać odsączone z wody śledzie. Tak zamarynowane śledzie wstawić do…