Składniki: 50 dag suszonych śliwek, jabłek i gruszek 5 łyżek cukru skórka otarta z 1 cytryny 1 kawałek cynamonu (2cm) Sposób wykonania: Suszone owoce wrzucić do rondelka. Zalać je 2 litrami wody i odstawić na noc. Następnego dnia dodać jeszcze cukier, cynamon oraz skórkę z cytryny. Postawić na małym ogniu i gotować około 20 minut.
Tag: Wigilia
Listy
Kompot z suszonych śliwek i fig
by Kazik Dembowski • • 0 Comments
Składniki: 25 dag śliwek suszonych bez pestek 25 dag fig 2 łyżki cukru laska cynamonu sok i skórka z cytryny Sposób wykonania: Śliwki zalać wodą tak aby zostały przykryte. Następnie dodać laskę cynamonu oraz cukier. Całość dostawić na noc. Następnego dnia ugotować. W między czasie figi również zalać wodą i ugotować z dodatkiem soku i…
Listy
Karp zapiekany z cebulą i papryką
by Halina Wołowiec • • 0 Comments
Składniki: 1 sprawiony karp (1,2 kg) 1 żółta papryka 2 cebule 3/4 szklanki gotowego sosu pomidorowego z kartonika 2 łyżki masła do wysmarowania naczynia sól, pieprz Sposób wykonania: Karpia pokroić w dzwonka, które oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie paprykę pokroić w kostkę a cebulę w krążki. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem rozłożyć połowę cebuli i…
Listy
Karp z winnej marynaty
by Adam Stępiński • • 0 Comments
Składniki: 1 świeży karp (1,5 – 1,8 kg) przyprawa do ryb białe wytrawne wino 2,5 łyżki mąki pszennej 1 1/4 szklanki śmietany 22-proc. 1/3 szklanki startego żółtego sera sól Sposób wykonania: Karpia natrzeć przyprawą do ryb po czym przełożyć go do brytfanny i polać winem. Przykryć szczelnie folią i odstawić na noc. Następnego dnia odsączyć…
Listy
Karp w brytfannie
by Leszek Bień • • 0 Comments
Składniki: karp 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju kilka kropel soku z cytryny natka pietruszki liście selera sól pieprz Sposób wykonania: Karpią naciąć w kilku miejscach. Następnie listki selera i natkę pietruszki wymieszać z posiekanym czosnkiem, olejem oraz sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wypełnić farszem wnętrze karpia. Ułożyć karpia w…