Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp z winnej marynaty

Składniki:

  • 1 świeży karp (1,5 – 1,8 kg)
  • przyprawa do ryb
  • białe wytrawne wino
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 1/4 szklanki śmietany 22-proc.
  • 1/3 szklanki startego żółtego sera
  • sól

    Sposób wykonania:

    Karpia natrzeć przyprawą do ryb po czym przełożyć go do brytfanny i polać winem.
    Przykryć szczelnie folią i odstawić na noc.
    Następnego dnia odsączyć karpia z zalewy, przełożyć do innej brytfanny i piec w piekarniku rozgrzanego do 180 stopni około 30 minut.
    Po tym czasie polać karpia śmietaną wymieszaną z mąką.
    Posypać jeszcze startym serem i wstawić ponownie do piekarnika na około 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *