Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp w brytfannie

Składniki:

  • karp
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • kilka kropel soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • liście selera
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Karpią naciąć w kilku miejscach.
    Następnie listki selera i natkę pietruszki wymieszać z posiekanym czosnkiem, olejem oraz sokiem z cytryny.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wypełnić farszem wnętrze karpia.
    Ułożyć karpia w brytfannie i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 10 minut.
    Po tym czasie polać karpia 1 szklanką gorącej wody i piec nadal kolejne 15 minut.
    W trakcie pieczenia polewać jeszcze sosem z pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *