Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: Wigilia

Pierniczki Jagody

Składniki: 1 kg mąki pszennej 40 dag miodu 40 dag cukru 10 dag masła 2 jajka 2 dag przyprawy do piernika proszek do pieczenia Sposób wykonania: Do rondleka wsypać 2 łyżki cukru, które zarumienić na małym ogniu. Wówczas dodać resztę cukru, miód oraz 2 łyżki wody. Wszytskie skałdniki dokałdnie ze sobą wymieszać. Doproadzić do wrzenia…

Kompot z suszu Olgi

Składniki: 30 dag suszonych śliwek  jabłek i moreli, pół szklanki cukru sok z cytryny goździki cynamon Sposób wykonania: Owowce zalać wodą aby były przykryte i odstawić na kilka godizn. Po tym czasie całość ugotować aż owowce będą miękkie. W trakcie gotowania wrzucić jeszcze cynamon oraz goździki. Gdy owowce będą miękkie dorpawić do smku sokiem z…

Kluski z makiem i bakaliami

Składniki: ½  mąki 2 jajka ½ szklani maku 4 łyżki miodu garść rodzynek i orzechów 4 łyżki słodkiej śmietany sól Sposób wykonania: Do mąki wbić jajka i dodać odorbinę wody. Całość dokałdnie zagnieść na twarde ciasto. Rozwałkować je i pokroić na kluseczki. Ugotować je w osolonej wodzie. W między czasie mak sparzyć wrzątkiem a potem…

Karp smażony z chrzanem

Składniki: 2 karpie 1 szklanka kefiru mąka bułka tarta pół łyżeczki papryki jajko łyżka soku z cytryny korzeń chrzanu sól pieprz olej Sposób wykonania; Oczyszczone karpie pokroić w dzwonka, które zalać kefirem. W między czasie jajko roztrzepać razem z papryką, solą, pieprzem. Następnie ryby odsączyć z kefiry i obtoczyć je w mące po czym obtoczyć…