Składniki: 1,5 kg karpia 2 jaja 5 łyżek mąki 6 łyżek drobno utartej bułki cytryna 1/2 kostki masła sól, biały pieprz Sposób wykonania: Karpia pokroić w dzwonka po czym oprószyć je solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Po tym czasie obtoczyć dzwonka w mace, roztrzepanych jajkach a…
Tag: Wigilia
Listy
Śledzie z kolendrą
by Magdalena • • 0 Comments
Składniki: 8 filetów ze śledzi 2 cebule 100 g ziaren kolendry 1 szkl. oleju Sposób wykonania: Ryby pokroić na duże kawałki a cebulę pokroić w krążki. Następnie układać warstwami w dużym słoju. Każdą warstwę przesypać kolendrą. Polać całość olejem i wstawić do lodówki na kilka dni.
Listy
Smażone dzwonka karpia
by Danuta • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg karpia 1 szklanka bułki tartej 2 jaja 3 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 łyżka oleju sól Sposób wykonania: karpia pokroić w dzwonka, które oprószyć solą. Następnie obtoczyć je w mące, potem w roztrzepanych jajkach a na koniec w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju i maśle aż dzwonka nabiorą złotego koloru.…
Listy
Śledzie z rusztu
by Kamila • • 0 Comments
Składniki: 50 dag świeżych śledzi sok z 1/2 cytryny 3-4 łyżki oliwy sól i pieprz Sposób wykonania: Śledzie oczyścić po czym skropić je sokiem z cytryny. Następnie oprószyć solą oraz pieprzem i skropić oliwą. Ułożyć śledzie na ruszcie i piec około 20 minut.
Listy
Karp duszony z papryką
by Krystyna Nowak • • 0 Comments
Składniki: 150 g filetu z karpia 1/2 papryki cebula sól papryka w proszku ostra Sposób wykonania: Karpia pokroić w dzwonka, które oprószyć solą. Nastepnie paprykę pokroić w paski a cebulę posiekać. Posypać papryką w proszku oraz solą. Całość dokałdnie wymieszać i rozłożyć na dzwonkach karpia. Podlac odorbiną wody i dusić około 20 minut na małym…