Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: Wigilia

Śledzie w zalewie pomidorowej

Składniki ok. 1 kg śledzi matiasów 1/2 szklanki oleju 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 cytryna 4 łyżki miodu garstka rodzynek 4 duże  cebule Sposób wykonania; Śledzie zalać wodą i odstawić na kilka godzin. W miedzy czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać miód, rodzynki oraz przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymiesza i odstawić do…

Śledzie z jabłkiem i śmietaną

Składniki 4 płaty śledziowe śmietana18 % 3 duże jabłka 1 mała cebula sok z cytryny Sposób wykonania Śledzie pokroić w paseczki, cebulę w krążki a obrane jabłka zetrzeć na tarce. Dodać jeszcze śmietanę i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

Śledzie z prawdziwkami

Składniki: 6 surowych filetów śledziowych 2 szklanki mleka 2 białe cebule 5 dag suszonych prawdziwków 1 łyżka masła 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki sparzonych orzechów laskowych pieprz sól Sposób wykonania: Śledzie zalać mlekiem i odstawić na całą nic. Następnego dnia na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę pokrojoną w krążki. Dodać do niej miód oraz grzyby. Całość…