Składniki: 4 kotlety schabowe jajko warzywko słodka papryka chrupki kukurydziane 2 łyżki majonezu olej do pieczenia czosnek granulowa Sposób wykonania: Kotlety lekko rozbić tłuczkiem po czym oprószyć je warzywkiem , wówczas obtoczyć je w chrupkach. Następnie jajko roztrzepać razem z majonezem, papryką oraz rozgniecionym czosnkiem, obtoczyć w nim kotlety i ponownie w chrupkach. Gotowe kolety…
Tag: wieprzowe
Schab
Ruloniki ze schabu z warzywami
by Beata Pajor • • 0 Comments
Składniki: 4 plastry schabu 1 mała cukinia po pół papryki czerwonej i żółtej gałązka selera naciowego 50 ml słodkiej śmietany łyżka niezmielonego pieprzu (najlepiej kolorowego) oregano sól pieprz łyżeczka przyprawy do kurczaka kamis oliwa woda Sposób wykonania: Plastry schabu rozbić lekko tłuczkiem po czym oprószyć je przyprawami. Następnie obrać warzywa i pokroić na mniejsze kawałki,…
Wieprzowina
Sznycle pasterskie
by Marta Laski • • 0 Comments
Składniki: 50 dag szynki wieprzowej bez kości 2 jajka 3 kwaszone ogórki 2 łyżki mąki 1/4 szklanki oleju 4 łyżki tartej bułki łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Szynkę pokroić na plastry, które rozbić lekko tłuczkiem, skropić odrobiną wody i oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie ułożyć na plastrach szynki plasterki ogórka, po czym zrolować i…
Wieprzowina
Pieczony antrykot
by Teresa Żbikowska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg antrykotu z kością 2 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Mięso oczyścić, po czym z kości żebrowej usunąć błony i mięso. Następnie całość oprószyć pieprzem i natrzeć oliwą i zarumienić z obu stron na suchej patelni. Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec…
Wieprzowina
Szaszłyki wieprzowe z boczkiem
by Joanna Ficek • • 0 Comments
Składniki: 500 g surowej szynki wieprzowej 200 g surowego boczku 3 cebule 1 łyżka oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę, boczek w plastry a cebulę w plastry. Na szpatułki do szaszłyków nadziewamy na przemian składniki. Skropić je oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Piec na ruszcie około 10-15 minut. W trakcie obracając.