Składniki: 1 kg maki 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 6 łyżek oliwy z oliwek łyżka drożdży około 650 ml ciepłej wody Sposób przyrządzenia: Przesiać do miski mąkę, dokładnie wymieszać z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodać ciepła wodę i oliwę. Wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się jednorodne. Przykryć w misce czystą ściereczka…
Tag: wielkanocne
Ryby
Ryba maślana z szynką
by Teresa • • 4 komentarze
Składniki: ½ kg filet z ryby masłowej 10 dkg szynki 2 jajka 1 cytryna bułka tarta olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybą przyprawić, skropić sokiem z cytryny. Szynkę pokroić w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim paseczki szynki, wyjąć, odsrawić w ciepłe miejsce. Filet rybny panierować w bułce i jajku, usmażyć na…
Panga
Panga zapiekana z serem
by Teresa • • 3 komentarze
Składniki: 25 dkg filetów z pangi ½ szklanki tartego sera 1 jajko buła tarta masło natka zielonej pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę zemleć w maszynce do mięsa. Do masy rybnej dodać ser tarty, jajko, posiekaną zieloną pietruszkę, przyprawić do smaku. Formę do zapiekania wysmarować masłem, wysypać tartą bułką, włożyć weń masę serowo rybną. Zapiec…
Zakąski
Paluszki krabowe pikantne
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: paluszki krabowe orzechy pistacjowe tarty żółty ser sos tabasco papryka ostra w proszku jajko oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Paluszki krabowe umyć i wysuszyć. Orzechy wyprażyć na patelni, drobno posiekać nożem. Jajko rozkłócić z dodatkiem kilku kropli sosu tabasco. Tarty ser wymieszać dokładnie z posiekanymi orzechami. Każdy paluszek krabowy moczyć w jajku i panierować…
Zakąski
Tort kanapkowy z wędzonym łososiem
by mariola • • 1 Comment
Składniki: 1 prostokątny chleb (jeśli ktoś lubi razowy) łosoś wędzony w płatach masło chrzan szczypta kurkumy 1 cebula natka pietruszki papryka czerwona kilka oliwek Sposób przyrządzenia: Z masła, chrzanu i kurkumy zmiksować krem. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kostkę, blanszować we wrzątku, odsączyć na sicie. Chleb pokroić wzdłuż na kromki o grubości około 0,5 cm,…