Składniki:
- 1 kg maki
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- łyżka drożdży
- około 650 ml ciepłej wody
Sposób przyrządzenia:
Przesiać do miski mąkę, dokładnie wymieszać z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodać ciepła wodę i oliwę. Wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się jednorodne. Przykryć w misce czystą ściereczka odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto podzielić na około 30 – 40 porcji. Ułożyć na stolnicy, oprószyć mąką, przykryć czystą ściereczka i pozostawić tak na 20 minut. Po tym czasie Potrzebną ilość rozwałkować na kształt elipsy o średnicy 15 i 18 cm. Grubość nie powinna przekraczać ½ cm. Jeśli chcemy mieć pity nacięte rozkroić je delikatnie ostrym nożem i pozostawić jeszcze kilka minut.
Rozgrzać piekarnik do temperatury około 240 stopni. Pity wkładamy do nagrzanego już piekarnika układając je na posmarowanej oliwą blasze do pieczenia. Pieczemy około 8 minut.
Resztę pozostawiam Waszej inwencji gdyż pita jest podstawą do wielu wariacji kulinarnych
Udanych pomysłów, smacznego!
1 comment for “Chlebki pita – krok po kroku”