Składniki: 40 dkg mortadeli lub innej grubej kiełbasy 2 jajka ½ szklanki wody 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z 1 łyżką oleju, solą i pieprzem. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w grube plastry. Białka delikatnie wymieszać z żółtkami. Plastry kiełbasy maczać…
Tag: wielkanocne
Listy
Biała, domowa kiełbasa z pieczarkami
by Roksana Prokopczyk • • 0 Comments
Listy
Pikantna postna fasola
by Bożena • • 0 Comments
Składniki: 2 puszki fasoli (białej i czerwonej) 2 papryki 2 cebule 6 łyżek posiekanej naci pietruszki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżek oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Fasolę z puszki wytrząsnąć na sito, wypłukać, obsączyć. W rondlu rozgrzać olej, dodać obraną i pokrojoną w plastry cebulę, smażyć 3 minuty mieszając, Dodać obraną ze skóry, pokrojoną…
Sery
Jajka z serowym farszem
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 8 ugotowanych na twardo jaj 10 dkg tartego żółtego sera 1 łyżka masła 3 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki ostrego keczupu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 ogórek korniszon pieprz sałata zielona koperek Sposób przyrządzenia: Ugotowane na twardo jajka obrać, ściąć wierzchołki aby można je było postawić, przekroić na połowę, wyjąć żółtka. W miseczce…
Owoce morza
Paluszki krabowe zapieczone pod jajkiem
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg paluszki krabowe sok z cytryny 4 jajka 4 łyżki tartego żółtego sera natka pietruszki 1 łyżka masła bułka tarta sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Paluszki krabowe przelać wrzątkiem na sicie, skropić sokiem cytrynowym , lekko przyprawić. Przygotować cztery szklane kokilki. Wysmarować je masłem, obsypać tartą bułką. Paluszki pokroić w kostkę, wymieszać z posiekaną…