Składniki:
- 1 kg mięsa drobiowego bez kości
- 10 dkg surowego, nie wędzonego boczku
- 20 dkg pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta majeranku
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
- około 1 m cienkiego naturalnego jelita
Sposób przyrządzenia:
Mięso drobiowe i boczek pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, przyciąć trzony, grubo pokroić. W rondlu pieczarki zalać wrzątkiem, gotować 1 minutę, obsączyć na sicie. Mięso, pieczarki, przyprawy i majonez bardzo dokładnie wymieszać wyrabiając jak ciasto, odstawić na 60 minut. Jelita bardzo dokładnie wypłukać, usunąć ewentualne kawałki tłuszczu. Używając odpowiednio przygotowanej maszynki do mięsa (bez sita i noży) napełnić jelito przygotowanym farszem. Można też napełnić jelito ręcznie za pomocą łyżki. Jelito poskręcać formując krótkie kiełbaski, ponakłuwać igłą lub wykałaczką. Piec na oleju w patelni. Znakomicie smakuje na ciepło i na zimno.