Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wielkanocne

Kolorowe jajka na Świąteczny stół

Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo 10 dkg wędzonego łososia 10 dkg szpinaku 2 łyżeczki masła ½ szklanki posiekanego koperku i natki pietruszki szczypta kurkumy ½ szklanki majonezu 2 łyżeczki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku kilka liści sałaty lodowej Sposób przyrządzenia: Szpinak udusić na maśle i odparować. Jajka obrać, przekroić na połówki. Żółtka podzielić…

Kiełbasa ziemniaczano wieprzowa

Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 2 kg ziemniaków 3 łyżki mąki 1 łyżka śmietany kremowej 2 ząbki czosnku ½ cebuli 2 jajka sól, pieprz, majeranek – do smaku jelito wieprzowe Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, wypłukać, obsączyć. ! kg ziemniaków pokroić w kostkę, blanszować przez 2 minuty we wrzątku, odcedzić, umieścić na sicie. Resztę ziemniaków, obrany…

Koreczki z parówki i francuskiego ciasta

Składniki: 5 parówek mrożone ciasto francuskie roztopione masło lub oliwa Sposób przyrządzenia: Parówki obrać z osłonek. Rozmrożone ciasto francuskie pokroić na pasy o szerokości równej długości kiełbasy. Każdą parówkę ciasno zawinąć w płat ciasta, rulon pokroić na kawałki o długości 2 – 3 cm, posmarować masłem. Tak przygotowane parówki zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury…

Przysmak wieprzowy

Składniki: 50 dkg mięsa wieprzowego z udźca 25 dkg mięsa wieprzowego z karku 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka białego wina 1/3 szklanki dobrej śmietany 1 jajko 2 ugotowane ozorki wieprzowe 15 dkg pieczarek biały pieprz, tymianek, bazylia, gałka muszkatołowa – do smaku Sposób przyrządzenia: Mięsa umyć, osuszyć. Karczek zmielić w maszynce, szynkę i oczyszczone…