Składniki:
- 60 dkg łopatki wieprzowej
- 40 dkg cielęciny bez kości
- 20 dkg boczku surowego
- 5 dkg musztardy
- 4 dkg soli
- 3 dkg czosnku
- 1 liść laurowy
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju
- jelita wieprzowe
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone mięsa zemleć w maszynce do mięsa z sitem z dużymi oczkami. Czosnek pokroić, liść laurowy drobno pokruszyć. Wszystkie przyprawy utrzeć w moździerzu z dodatkiem 1 łyżki wody na jednorodną masę. Zmielone mięsi i pastę przyprawową dokładnie wymieszać, odstawić na kilka godzin do lodówki. Jelita dokładnie wyczyścić i wypłukać. Używając maszynki do mięsa z końcówką do napełniania jelit przygotować kiełbasę. Piekarnik nagrzać do temperatury 185 stopni C. Kiełbasę ułożyć na blaszce do pieczenia, posmarować olejem, ponakłuwać jelito i piec przez około 60 minut.