Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać, wypłukać, obsączyć. ! kg ziemniaków pokroić w kostkę, blanszować przez 2 minuty we wrzątku, odcedzić, umieścić na sicie. Resztę ziemniaków, obrany czosnek i cebulę utrzeć na tarce o drobnych otworach, wymieszać ze śmietaną, obsączyć na sicie z nadmiaru płynu. Mięso pokroić w kostkę o takiej samej wielkości jak pokrojone ziemniaki. Wszystkie składniki kiełbasy wymieszać, pikantnie przyprawić. Dokładnie wyczyszczone i wypłukane jelita napełniać ręcznie masą ziemniaczano mięsną. Wypełnione jelita ponakłuwać igłą lub wykałaczką, posmarować olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 1 godzinę. Kiełbasę podawać na gorąco po kilku minutach „odpoczynku”.