Składniki: młoda gęś 5 kwaśnych jabłek 2 cebule garść rodzynek majeranek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Tuszkę młodej gęsi oczyścić, umyć, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem i majerankiem. Jabłka umyć, obrać ze skóry, 3 pokroić w ósemki posypać lekko majerankiem. Wymieszać z rodzynkami, nafaszerować gęś. Otwór zaszyć białą bawełnianą nicią. Gęś włożyć do brytfanny, wlać 2…
Tag: wielkanocne
Wołowina
Ziołowy rumsztyk
by mariola • • 0 Comments
Składniki:
-
- rumsztyk wołowy (rozbeft)
- tłuszczu do smażenia
- sól i pieprz
- kilka czarnych oliwek
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- kilka posiekanych ząbków czosnku
- cytryna
- oliwa z oliwek.
Wołowina
Zrazy wołowe zawijane
by mariola • • 0 Comments
Składniki: 5 zrazów wołowych kwaszone ogórki cebule 5 plastrów wędzonego boczku sól, pieprz smalec 1 łyżka mąki 3 łyżki śmietany Sposób przyrządzenia: Mięso rozbić na płaty, posypać pieprzem i solą, ogórki pokroić wzdłuż, cebulę obrać przekroić wzdłuż, rozdzielić na pojedyncze płatki. Na mięsie układać plastry boczku, ogórka i cebuli, zwinąć, związać białą bawełnianą nitką. Obsmażyć…
Wędliny
Szynka po staropolsku
by mariola • • 1 Comment
Składniki: szynka z kością sól i odrobina cukru 10 ząbków czosnku Zalewę: woda (1 litr na kilogram szynki), sól – 1 płaska łyżeczka na litr wody 10 ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 5 listków laurowych ½ łyżeczki kolendry Sposób przyrządzenia: szynkę natrzeć dokładnie czosnkiem roztartym z solą i odrobiną cukru, pozostawić w chłodnym…
Jednogarnkowe
Biała kiełbasa z pieczarkami
by Daria • • 4 komentarze
Składniki: 1kg białej świeżej kiełbasy 1kg pieczarek 3 duże cebule sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kiełbasę umyć, osuszyć, ponakłuwać i obsmażyć . Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć i połączyć z pieczarkami. Posolić i popieprzyć do smaku ale niewiele, ponieważ kiełbasa też jest przyprawiona. Na dno naczynia…