Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wielkanocne

Pasztet wielkanocny *

* Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki:

  • Mięso z 1 królika
  • Mięso gulaszowe z dzika – 0,7 kg
  • Wątróbka drobiowa – 0,3 kg
  • Cebula – 0,2 kg
  • Czosnek – 0,05 kg
  • Słonina – 0,3 kg
  • Jaja – 5 szt.
  • Czerstwa bułka – 0,15 kg
  • Śliwki suszone – 0,1 kg
  • Morele suszone – 0,1 kg
  • Figi suszone – 0,08 kg
  • Sól, pieprz
  • Owoc jałowca, liść laurowy, ziele angielskie

Mazurek kokosowy.

I jeszcze jeden mazurek. Też wypróbowany przeze mnie. Ten mazurek wygląda trochę nietypowo, tzn. jak nie mazurek . Jest przekładany. A oto i on: Ciasto: Skład: 10 białek 1 szkl. cukru pół kostki masła 1 szkl. mąki 1 szkl. maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Sposób przyrządzenia: Białka ubić z cukrem i mieszając dodawać porcjami…