Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wegetariańskie

Przekąska z cukinii i wędzonej makreli

Składniki: 1 wędzona makrela pozbawiona ości i ewentualnie skóry 1 pokrojona w plastry młoda cukinia 2 pokrojone w plastry pomidory 10 dkg tartego parmezanu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Plastry cukini i pomidorów przyprawić. Połowę plastrów cukini posypać parmezanem, ułożyć na nich plastry pomidora, kawałki wędzonej makreli, całość zwieńczyć pozostałymi plastrami cukinii, spiąć wykałaczkami, obsypać resztą…

Smażony bakłażan

Składniki: 1 duży bakłażan pokrojony w plastry o grubości około 1 cm ¼ szklanki jasnego sosu sojowego oliwa Sposób przyrządzenia: Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Każdy plaster polać sosem sojowym, odstawić na kilka minut. Tak przygotowane plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym i smażyć na oliwie aż będą wystarczająco miękkie. Podawać solo lub jako dodatek…

Marynowane warzywa z grilla

Składniki:

 

  • 2 przekrojone wzdłuż młode cukinie
  • 1 duża, oczyszczona, pokrojona na ćwiartki czerwona papryka
  • 1 duża, oczyszczona, pokrojona na ćwiartki żółta papryka
  • 1 pokrojony w plastry bakłażan
  • 1 bulwa kopru włoskiego pokrojona wzdłuż na ćwiartki

     

    Marynata:

  • ½ szklanki oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • ¼ szklanki posiekanej naci pietruszki
  • sól, pieprz

 

Kalafior i brokuł zapiekany

Składniki: 1 nieduży kalafior podzielony na różyczki 1 nieduży brokuł podzielony na różyczki 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sos: 1 szklanka mleka 1,5 łyżki masła 1,5 łyżki mąki 1 łyżka tartego parmezanu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kalafior i brokuł bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą., blanszować we wrzątku. N w niedużym rondlu rozgrzać…

Płatki owsiane z suszonymi owocami

Składniki: 1 szklanka grubych płatków owsianych 1 łyżka rodzynek 5 suszonych moreli 1 łyżka orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 2 szklanki miodu sól Sposób przyrządzenia: Morele i rodzynki zalać wrzątkiem na 15 minut, odsączyć, morele pokroić. Płatki zalać wrzątkiem, dodać orzechy, morele, rodzynki, przyprawić solą, gotować powoli pod przykryciem przez 3 minuty.…