Składniki:
- fasola 1/4 kg
- ziemniaki 1/2 kg
- wędzony boczek 10 dag
- mąka 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Składniki: ziemniaki 1 kg boczek wędzony 20 dag ogórki kiszone 2 sztuki cebula 1 sztuka sól pieprz ocet winny Sposób przyrządzenia: Ziemniaki należy obrać, następnie umyć i gotować w osolonym wrzątku, następnie odcedzić i pokroić w grubą kostkę. Boczek wędzony należy pokroić w kostkę i usmażyć na patelni do wytopienia się tłuszczu z boczku. Cebulkę…
Składniki
• butelka gotowego zakwasu 1 butelka
• wywar warzywny 1 i 1/2 litra
• biała kiełbasa 4 kawałki
• wędzony boczek 1/4 kg
• czosnek 2 ząbki
• cebula 1 sztuka
• jajka 4 sztuki
• śmietana 22 % 1/2 szklanki
• grzyby suszone 2 sztuki
• sól 1 łyżeczka
• pieprz 3 szczypty
• liść laurowy 1 liść
• ziele angielskie 5 ziarenek
• majeranek 1 łyżeczka
Składniki: piersi z kurczaka kilka plasterków boczku wędzonego (surowy lub parzony) żółty ser masło sałata lodowa sól, pieprz, majeranek kilka listków świeżej mięty (mogą być suszone, namoczone wcześniej w wodzie i przed smażeniem wyciśnięte) olej Sposób przyrządzenia: Piersi kurczaka dzień wcześniej przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Odstawić do lodówki. Wyjęte z lodówki piersi rozbić, na każdy…