Składniki
• butelka gotowego zakwasu 1 butelka
• wywar warzywny 1 i 1/2 litra
• biała kiełbasa 4 kawałki
• wędzony boczek 1/4 kg
• czosnek 2 ząbki
• cebula 1 sztuka
• jajka 4 sztuki
• śmietana 22 % 1/2 szklanki
• grzyby suszone 2 sztuki
• sól 1 łyżeczka
• pieprz 3 szczypty
• liść laurowy 1 liść
• ziele angielskie 5 ziarenek
• majeranek 1 łyżeczka
Sposób przyrządzenia
Do garnka wlewamy wywar z warzyw, ugotowaną wcześniej białą kiełbasę i
podsmażony na oleju wraz z posiekaną cebulką wędzony boczek, następnie
wymoczone grzybki, dodajemy także liść laurowy i ziele angielskie,
wlewamy zakwas na barszcz. Czosnek rozcieramy i wrzucamy do wywaru,
zaprawiamy wszystko śmietaną. doprawiamy solą, pieprzem i
majerankiem. Zdejmujemy z ognia. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w
ósemki, dodajemy do barszczu nalanego na talerze.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos