Składniki: 50 dkg wątróbki 1 łyżka mąki, 2/3 szklanki dobrej śmietany 2 cebule sól, pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Wątróbki obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Tak przygotowaną wątróbkę pokrajać ukośnie w plastry o grubości 1.5 cm, posypać pieprzem i mąką, obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu…
Tag: wątróbka
Wieprzowina
Zrazy wieprzowe faszerowane wątróbką
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg schabu bez kości 20 dkg wątróbki drobiowej ½ namoczonej w mleku bułki 1 jajko sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Wątróbki drobiowe obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać obraną i posiekaną cebulkę, chwilę smażyć, dodać wątróbkę i…
Pierogi
Pierożki z ziemniaków faszerowane grzybami i wątróbką
by Anna Białk • • 0 Comments
Drób
Gołąbki z wątróbki drobiowej
by Krysia • • 1 Comment
Składniki: 1 kg wątróbki drobiowej 40 dkg ugotowanego ryżu 3 cebule 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 3 szklanki mleka masło oliwa 2/3 szklanki śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wątróbki drobiowe obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać…
Przekąski
Mus z ginem i wątróbką
by Klementyna Cz • • 0 Comments
Składniki: 10 dag wątróbki wołowej 100 ml ginu miąższ z połówki niedużej cytryny sól i pieprz (do smaku) Sposób przyrządzenia: Surową wątróbkę zmiksować w blenderze. Stopniowo dolewać gin, cały czas miksując. Na końcu dodać miąższ z cytryny, dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku. Mus posiada niepowtarzalny aromat i smak. Trudno uwierzyć, ale warto spróbować. Nie tylko…