Składniki:
- 50 dkg schabu bez kości
- 20 dkg wątróbki drobiowej
- ½ namoczonej w mleku bułki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej
Sposób przyrządzenia:
Wątróbki drobiowe obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać obraną i posiekaną cebulkę, chwilę smażyć, dodać wątróbkę i razem dusić 5 minut, schłodzić. Wątróbkę, cebulę, odciśniętą bułkę zmielić w maszynce do mięsa, dodać jajko i przyprawy, wymieszać. Schab umyć i osuszyć, pokroić na porcje, rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety, przyprawić. Na każdy rozłożyć masę z wątroby, zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką. Obsmażyć na tłuszczu ze wszystkich stron. Dusić do miękkości polewając wodą. Powstały sos zagęścić śmietaną i mąką. Podawać z jarzynami z wody i sosem w sosjerce. Polecam, pychota.