Składniki:
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 40 dkg ugotowanego ryżu
- 3 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki kaszy manny
- 3 szklanki mleka
- masło
- oliwa
- 2/3 szklanki śmietany
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wątróbki drobiowe obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła z jedną łyżką oliwy, zeszklić na nim cebulę, dodać wątróbki i dusić razem przez 10 minut, schłodzić. Uduszoną cebulę i wątróbkę zemleć w maszynce do mięsa. Ugotowany ryż, kaszę mannę, zmieloną wątróbkę wymieszać z jajkami, przyprawić. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, smażyć na nim uformowane wg uznania „gołąbki”. Podawać polane dobrą śmietaną lub ulubionym sosem.
1 comment for “Gołąbki z wątróbki drobiowej”