Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wątróbka

Wątróbka panierowana z selerem

Składniki: 50 dkg wątróbki wieprzowej 1 średniej wielkości seler mąka tarta bułka 2 jajka 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Seler ugotować w osolonej wodzie, obrać pokroić na plastry o grubości 1 cm. Wątróbkę oczyścić z błon i żył, wypłakać, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm, lekko rozbić tłuczkiem…

Gulasz z wątróbki

Składniki: 4 plastry wątroby wieprzowej mąka olej sól 1/8 l czerwonego wina 1-2 cebule 1 kwaśne jabłko 1 puszka pieczarek w zalewie 3 łyżki śmietany pieprz Sposób wykonania: Wątrobę pokroić w plastry, które obtoczyć w mące po czym obsmażyć je na rozgrzanym oleju. Następnie oprószyć solą i zalać winem. Dodać grzyby odsączone z zalewy, posiekana…

Wątróbka cielęca z cebulką

Składniki: 2 łyżki oliwy 55 g masła 2 cebule 1 ząbek czosnku 500 g wątróbki cielęcej garść posiekanej natki pietruszki 7 łyżek wytrawnego białego wina sól pieprz Sposób wykonania:  Posiekaną cebulę oraz czosnek zeszklic na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Gdy cebula się zarumieni wyjąć ją razem z czosnkiem a na patelnie wrzucić wątróbkę pokrojoną…

Wątróbka zapiekana z jabłkiem i śliwkami

Składniki: 50 dag wątróbek kurzych 1 cebula 10 węgierek duże jabłko sól pieprz Sposób wykonania: Wątróbkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym po czym rozłożyć na niej obrane jabłka pokrojone w cząstki i śliwki przekrojone na pół, pozbawione pestek. Następnie oprószyć całość majerankiem oraz kminkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i zapiekać ok. 30…