Składniki: 16 szalotek 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania: Szalotki obrać ze skóry, przeciąć korzenie, ale ich nie usuwać. Następnie posypać cukrem i przełożyć do rondla z rozgrzaną oliwą. Smażyć na małym ogniu około 1 minutę po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Piec około 30 minut po czym…
Tag: warzywne
Listy
Karmelizowana cebula perłowa
by Michał Masłowski • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl małych cebulek perłowych 2 łyżeczki cukru ¼ łyżeczki soli 1 łyżka masła Sposób wykonania; Do rondelka z grubym dnem wlać 1 szklankę wody. Wrzucić cebulki oraz dodać masło, cukier i sól. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia po czym trzymać na ogniu około 5 minut. Gdy cały płyn się wchłonie a cebulki…
Listy
Grillowane pory z estragonem i cytryną
by Sara Borowiec • • 0 Comments
Składniki: 4 pory 3 łyżki oliwy z oliwek sól gruboziarnista 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka posiekanego estragonu Sposób wykonania: Pory blanszować w osolonej wodzie po czym je odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Następnie odsączyć z nadmiaru wody na papierowym ręczniku po czym skropić je oliwą z oliwek i posypać…
Listy
Duszone pory z marchewką
by Natalia Juszczak • • 0 Comments
Składniki: 5 ziarenek czarnego pieprzu 5 gałązek natki pietruszki 1 liść laurowy 1 cebula 2 marchewki 1 nać selera liściowego 4 pory 1 łyżka oliwy z oliwek posiekany szczypiorek Sposób wykonania; Do garnka wlać 3 litry osolonej wody, wrzucić ziarenka pieprzu, liść laurowy, natkę pietruszki, cebulę przekrojoną na pół, obraną marchewkę pokrojoną plasterki oraz selera…
Listy
Puree z czerwonej papryki
by Renata Wasiak • • 0 Comments
Składniki: 4 papryki 1 łyżka przecieru pomidorowego skórka i sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania; Paprykę wstawić do piekarnika i piec do momentu, aż skórka stanie się czarna, wówczas szybko wyjąć paprykę z perkalika i włożyć do woreczka foliowego do ostygnięcia. Gdy papryka ostygnie obrać ją ze skórki…