Składniki: Składniki: 2 bakłażany 4 pomidory łyżka posiekanych liści bazylii, 30dag mozzarelli, łyżka startego parmezanu, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy. Sposób przygotowania: Każdy bakłażan pokrój wzdłuż na 6 plastrów, obierz go ze skóry. Posól i odstaw na 30 minut. Opłucz i wytrzyj. Posmaruj z obu stron oliwą i połóż na pergaminie na blasze do pieczenia.…
Tag: warzywne
Listy
Kalafior zapiekany z mięsem
by Beata Głogowska • • 0 Comments
Składniki: 15 dkg różyczek kalafiora 20 dkg mieszanego mięsa mielonego 1 marchewka 1 papryka 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Marchewkę obrać, ugotować, zetrzeć na grubej tarce. Kalafiora wypłukać, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 3 minuty odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, obsypać tartą bułką. Mięso wymieszać z przyprawami, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na nim…
Listy
Ziemniaki zapiekane z grzybami leśnymi lub pieczarkami
by Donata Tokarz • • 0 Comments
Składniki: 3 duże ziemniaki 15 dkg grzybów 1 cebula 1 łyżka oliwy 3 łyżki śmietany 2 łyżki tartego żółtego sera sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, wymyć, pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie. Grztby oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć kilka minut mieszając, dodać…
Listy
Warzywa zapiekane czosnkiem pachnące
by Amelia Pasternak • • 0 Comments
Listy
Kapusta z grochem z cebulką i ziemniakiem
by Ela • • 0 Comments
Składniki: ½ kg kiszonej kapusty 1 szkl. grochu 1 cebula 2 łyżki oleju łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Groch zalać 3 szklankami wody i zostawić na noc. Następnego dnia kapustę poszatkować i ugotować do miękkości. W między czasie groch ugotować w tej samej wodzie w której się moczył po czym przetrzeć go przez sito…

