Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: warzywne

Bakłażan zapiekany z serem i ziołami

Składniki: 2 bakłażany ½ szklanki tartej bułki ½ łyżeczki mieszanki suszonych, ulubionych ziół 3 jajka 1/3 szklanki oliwy 15 dkg tartego żółtego sera sól, papryka, pieprz Sposób przyrządzenia: Bakłażan oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Każdy plaster posolić i odłożyć na 30 minut na cito aby ociekł wytwarzający się sok. Jajka zmiksować. Osuszone ręcznikiem papierowym…

Kolorowa fasola zapiekana z kaparami, oliwkami i ryżem

Składniki: ½ szklanki różnokolorowej fasoli 1 szklanka gotowanego ryżu kilka pokrojonych oliwek bez pestek kilka kaparów 1 jajko 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka dobrej, gęstej śmietany 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Namoczoną kilka godzin wcześniej fasolę ugotować, odcedzić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać ryż, fasolę, oliwki, koncentrat pomidorowy i kapary,…

Fasolka szparagowa z majonezem

Składniki: 50 dkg fasolki szparagowej 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 10 dkg tartego sera 2 łyżki oleju sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Fasolkę dokładnie wypłukać, zalać wrzątkiem, dodać sól, ugotować, odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, dodać obrany i pokrojony czosnek, chwilę smażyć mieszając, dodać fasolkę, a po kilku minutach smażenie dodać majonez i ser.…

Kapusta włoska z czosnkiem

Składniki: 1 główka kapusty 1/5 szklanki wody 2 dkg masła 4 dkg słoniny 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia Kapustę oczyścić, poszatkować, dodać tłuszcz wrzącą wodę i gotować, bez przykrycia. Sporządzić zasmażkę, słoninę wytopić, dodać mąkę  lekko zarumienić, podlać wodą z gotowanej kapusty .Doprawić solą i pieprzem do smaku, podgotować i pod koniec gotowania…