Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: warzywne

Duszone, zakwaszane ogórki

Składniki: 1 kg ogórków zielonych ½ szklanki wody 5 dkg masła 3 dkg mąki sól sok z cytryny zielony koperek Sposób przyrządzenia: Ogórki obrać, pokroić w kostkę, zalać małą ilością wody i gotować na małym ogniu. Z masła i mąki zrobić zasmażkę , rozprowadzić wywarem z ogórków. Wymieszać z ogórkami, doprawić solą, sokiem z cytryny…

Ziemniaczane placki inaczej

Składniki: 1 kg ziemniaków sól 1 niepełna szklanka mleka olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Ziemniaki oczyścić, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, zalać wrzącym mlekiem szybko mieszając. Doprawić do smaku solą. Rozgrzać olej na patelni kłaść łyżką masę ziemniaczaną, rozpłaszczając je i smażyć na złocisty kolor z obydwu stron. Podawać natychmiast po usmażeniu.…

Czerwona fasola z czosnkiem

Składniki: 50 dkg czerwonej fasoli 1 łyżka drobno posiekanej naci pietruszki 5 ząbków czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Fasolę wypłukać, zalać zimną wodą, moczyć przez kilkanaście godzin. Można też użyć fasoli konserwowej. Namoczoną fasolę ugotować w wodzie w której się moczyła, odcedzić. W rondlu rozgrzać masło, dodać fasolę, posiekaną zieleninę i drobno…

Fasolka szparagowa z rumianą cebulką

Składniki: 25 dkg zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Fasolkę obrać, strączki przekroić na połowę. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, osolić, dodać fasolkę, gotować aż zmięknie, odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną w piórka cebulę, smażyć mieszając aż…