Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażan zapiekany z serem i ziołami

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • ½ szklanki tartej bułki
  • ½ łyżeczki mieszanki suszonych, ulubionych ziół
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 15 dkg tartego żółtego sera
  • sól, papryka, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Bakłażan oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Każdy plaster posolić i odłożyć na 30 minut na cito aby ociekł wytwarzający się sok. Jajka zmiksować. Osuszone ręcznikiem papierowym plastry bakłażana, przyprawić pieprzem i papryką. Każdy plaster moczyć w jajku, obtoczyć w tartej bułce, smażyć  na oliwie na rumiano. Obrumienione plastry bakłażana ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, posypać serem i zapiekać w gorącym piekarniku aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Przed podaniem posypać zieleniną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *