Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki zapiekane z grzybami leśnymi lub pieczarkami

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 15 dkg grzybów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki obrać, wymyć, pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie. Grztby oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć kilka minut mieszając, dodać grzyby, smażyć aż odparuje wytwarzający się sos. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, a na niej grzyby wymieszane ze śmietaną i tartym serem.  Zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Przed podaniem posypać zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *