Składniki:
- 70 dkg pieczarek
- 3 cebule
- 1 łyżka masła
- majonez
- tarty żółty ser
Naleśniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- mąka pszenna
Sposób przyrządzenia:
Składniki ciasta naleśnikowego wymieszać dodając taką ilość mąki aby ciasto uzyskało pożądaną konsystencję. Z tak przygotowanego ciasta usmażyć niezbyt cienkie naleśniki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać pieczarki i smażyć mieszając aż odparuje wytwarzający się sos, przyprawić. Na posmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia ułożyć naleśnik, rozłożyć na nim warstwę usmażonych pieczarek, na niej kolejny naleśnik itd. Majonez wymieszać z tartym serem, masą posmarować ułożony z naleśników i pieczarek „tort”. Zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Przed podaniem posypać zieleniną i pokroić na porcje o kształcie klina.