Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: warzywne

Przecier paprykowy

Składniki: 1 kg pomidorów łyżeczka soli łyżeczka cukru Sposób wykonania: Papryki pokroić na mniejsze kawałki, które rozgotować w rondelku na małym ogniu. Następnie przetrzeć je przez sito. Dprawić do smaku solą oraz cukrem i jeszcze raz zagotować. Wówczas przełożyć do łosików i pasteryzować około 20 minut.

Filet z kurczaka na sposób bułgarski

Składniki: ½ kg filetów z kurczaka 30 dkg kukurydzy konserwowej 2 cebule 1 duża czerwona papryka 5 łyżek sosy sojowego 5 łyżek majonezu olej Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Majonez wymieszać z sosem sojowym i 5 łyżkami wody. Marynatą zalać mięso, wymieszać, odstawić na 30 minut. Na…

Fasolka z cebulą i pomidorami

Składniki: 1 kg. fasolki szparagowej 2 cebule 4 pomidory oliwa sól pieprz 4 ząbki czosnku   Sposób przyrządzenia Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę zeszklić na oliwie na patelni. Obrane ze skórki pomidory pokroić na małą kosteczkę i wrzucić na patelnię do cebuli. Następnie dodać ugotowaną fasolkę i wymieszać. Dodać pokrojony drobniutko czosnek. Posolić i…

Cebulowe pyzy

Składniki: 8 łyżek mąki 4 ziemniaki jajko 1 łyżka mąka ziemniaczanej pieprz sól 5 cebul 2 łyżki oleju 20dag. boczku 200ml kremówki 1/4 szkl. mleka Sposób przyrządzenia Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać obie mąki i połowę mleka. Składniki wymieszać. Boczek pokroić i wysmażyć na oleju. Wrzucić pokrojoną…

Ziemniaki na miętowo

Składniki: 1/2 kg. ziemniaków 4 łyżki oliwy 2 ząbki  czosnku 3 łyżki posiekanej mięty natka pietruszki sól pieprz Sposób przyrządzenia: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, osączyć, ostudzić i przekroić wzdłuż na pół. Przygotować sos: czosnek obrać, posiekać, wymieszać ze świeżą, posiekaną miętą, natką, 2 łyżkami wody i oliwą. Ziemniaki wymieszać z sosem i przyprawić…