Składniki:
- 8 łyżek mąki
- 4 ziemniaki
- jajko
- 1 łyżka mąka ziemniaczanej
- pieprz
- sól
- 5 cebul
- 2 łyżki oleju
- 20dag. boczku
- 200ml kremówki
- 1/4 szkl. mleka
Sposób przyrządzenia
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać obie mąki i połowę mleka. Składniki wymieszać. Boczek pokroić i wysmażyć na oleju. Wrzucić pokrojoną jedną cebulę i zeszklić. Trzy łyżki odłożyć, a resztę dodać do masy ziemniaczanej. Wbić jajko, przyprawić solą i pieprzem. Formować pyzy i gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Pozostałe cebule pokroić w krążki i zagotować ze śmietaną, resztą mleka i odłożonym boczkiem z cebulą. Przyprawić i podawać z pyzami.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad