Składniki: 4 grube plastry cukinii /około 2 cm/ ½ kg mielonego mięsa drobiowo- wieprzowego szczypta chili 1 łyżeczka sosu sojowego 1 jajko 3 łyżki płynnego miodu sól, pieprz do smaku olej Sposób przyrządzenia: Cukinię umyć, osuszyć pokroić na plastry 2 cm, wydrążyć środki, oprószyć, solą, chili i skropić sosem sojowym i odstawić na około 2…
Tag: warzywne
Listy
Potrawka z kurczaka z warzywami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ugotowane mięso z kurczaka/ np.2 udka/ opakowanie warzyw na patelnię / mrożonki/ 3 marchewki ½ główki białej kapusty 1 opakowanie ciemnego sosu /pieczeniowy/ 2 średnie cebule sól, pieprz, Vegeta, przyprawa do kurczaka oliwa Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, oprószyć przyprawami, podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać warzywa z mrożonki i podsmażyć kilka minut. Zrobić sos…
Listy
Lasagne z patisonów
by agnieszka.92 • • 0 Comments
Składniki: 4-5 niewielkich patisonów oliwa z oliwek koncentrat pomidorowy zioła: ząbek czosnku, bazylia, oregano, słodka papryka 300-400g. żółtego sera 4-5 pomidorów Sposób wykonania: Patisony kroimy w cienkie plasterki (młodych nie obierać) i obsmażamy chwilę na oliwie. Z koncentratu i ziół robimy sos. Ser kroimy w plastry lub ścieramy na tarce. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy…
Listy
Marchewkowe marmoladki
by agnieszka.92 • • 0 Comments
Składniki: 1 kg marchwi 2 szklanki cukru esencja pomarańczowa szklanka wody Sposób wykonania: Obraną marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z cukru i wody gotujemy syrop. Dodajemy marchew. Gotujemy dość długo (2-3 godziny), w tym czasie dodajemy esencję. Zgęstniałą masę wykładamy na talerz przepłukany zimną wodą. Gdy ostygnie kroimy w kwadraciki. Przepis na konkurs…
Listy
Młoda kapusta ze śmietaną pachnąca bazylią
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 główki młodej kapusty 3 cebule 4 ząbki czosnku 1 szklanka śmietany 18% kostka bulionowa drobiowa 15 listków bazylii ½ szklanki oliwy 1 ½ łyżeczki przyprawy typu Vegeta Sposób przyrządzenia: Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. Kapustę poszatkować. W szklance we wrzątku rozpuścić kostkę rosołową. Listki bazylii umyć,…